Miten perhe sitten voi pitää taloutensa tasapainossa? Siihen löytyy vastaus muun muassa näistä Familyarticles.net-sivuston vinkeistä, joissa amerikkalainen taloudenhoidon valmentaja A.G Edwards kertoo tasapainoisen budjetoinnin salaisuuksia.

1. Tee kuukausibudjetti

Kuukausittainen budjetti on järkevän ja tasapainoisen taloudenpidon selkäranka. Jos et ole koskaan laskenut kuinka paljon perheenne kuluttaa eri asioihin kuukaudessa, nyt on korkea aika tehdä niin.

Pidä kahden kuukauden ajan listaa, johon merkitset kaikki perheenne menot omiin kategorioihinsa, kuten palvelut, asuminen, viihde, auto, ruokamenot, säästöt ja niin edelleen. Ihmiset ovat usein hyvin yllättyneitä huomatessaan mihin heidän rahansa itse asiassa menevät.

Budjetin tekemistä varten sinun tulee laskea perheen tulot ja pakolliset elämiskustannukset. Määrittele kullekin elämisen kategorialle summa, joka siihen kuukaudessa voidaan käyttää. Budjetin tekemisen tarkoituksena ei ole rajoittaa vaan saada perheenne pohtimaan mistä olette valmis tinkimään ja mistä ette.

Budjetti - Oma henkilökohtainen budjetti kuntoon selkeillä ohjeilla




 

2. Opeta lapsille budjetointia

Lapsille on hyvä opettaa budjetointia ja rahan merkitystä jo pienestä pitäen. Jos mahdollista, nosta palkkapäivänä pankista tukku rahaa ja levitä ne kotona isolle pöydälle laskujen kanssa. Anna lapsen/lasten pinota kunkin laskun päälle oikea summa rahaa. Tämä harjoitus saa lapsen konkreettisesti huomaamaan mihin raha oikeasti menee ja kuinka paljon eläminen todella maksaa.

Toinen harjoitus sopii hieman kypsemmille lapsille. Anna lapselle esimerkiksi 50 euroa (tai mikä tahansa muu summa) käyttörahaa huvipuistoon ja kerro hänelle, että hän saa pitää kaikki rahat mitä jäljelle jää. Anna lapsen maksaa kaikki itse: sisäänpääsy, ruoka, jäätelöt ja niin edelleen. Lapsi oppii hyvin nopeasti kuinka käyttää rahojaan.

Miten lapsille kannattaisi puhua rahasta? - Vauras Elämä




Pages: 1 2 3 4