10 super alimente care vă întineresc




Rămânerea în formă bună în ciuda anilor este posibilă cu elemente care elimină depunerile intracelulare şi stimulează regenerarea.

Resultado de imagen de MANTENERSE EN FORMA

Pe măsură ce îmbătrânim, organele corpului suferă modificări. Apar ridurile şi părul devine cărunt, care sunt cele mai evidente semne exterioare şi care nu sunt dăunătoare.

Pe de altă parte, memoria slăbeşte, oasele devin mai fragile şi problemele de auz sau de vedere afectează comunicarea care la rândul lor au un afect asupra calităţii vieţii.

Cum şi de ce îmbătrânim

Dar de ce îmbătrânim? Cum se produce acest proces? Unele părţi ale corpului îmbătrânesc mai repede decât celelalte? Două teorii au un sprijin ştiinţific mai mare: teoria radicalilor liberi şi teoria scurtării telomerelor.





Resultado de imagen de MANTENERSE EN FORMA

Fiinţele vii sunt expuse la infecţii, radiaţii de mediu şi multiple toxine (aditivi alimentari, pesticide, plastice …). Toate aceste elemente generează radicali liberi. Pe de altă parte, organismul produce intrinsec acest tip de molecule oxidative ca urmare a propriului său metabolism şi prin procesul de respiraţie.

Radicalii liberi sunt periculoşi, pentru că ei atacă componentele celulare – în special acizii polinesăturaţi din membrane, unele proteine şi materialul genetic – deteriorându-le şi alterând funcţiile lor.

Acumularea leziunilor din genom produce scurtarea telomerelor (partea cea mai distală a ADN-ului), care şi aşa este redusă la fiecare replicare celulară. Când pierderea atinge 20% din lanţul cromozomilor, capacitatea de reproducere încetează şi celulele mor. Ambele mecanisme sunt, prin urmare, implicate în îmbătrânirea celulară şi senilitate.