Categorías: Sin categoría

Zero SR/S – Elektrika v motorkách má něco do sebe




Znáte společnost Zero? Výrobce elektrických motorek z kalifornského Santa Cruz se někteří nezdráhají označit za „Teslu mezi motorkami“. Já osobně si myslím, že je tohle přirovnání trochu laciné, ale to ať si každý posoudí sám. Pro mě je důležitější, že se čistě elektrické Zero začalo ve větší míře objevovat v Česku. A tak jsem neváhal a od zastoupení si jeden kousek vypůjčil na vyzkoušení.

Samozřejmě, že by teď mohl následovat několikastránkový filozofický elaborát nad tím, zda elektrické motorky ano, nebo ne. Dovolím si nicméně tuhle problematiku „odbýt“ jedním tvrzením, které znáte z předchozích testů elektrického Harleye Lifewire a nového česko-britsko-čínského projektu Devs – elektrické motorky tu nejsou od toho, aby stály proti těm stávajícím. Reálně bude jen minimum lidí, kteří se budou rozhodovat mezi jednou a druhou technologií. Elektrická motorka místo toho přitáhne úplně nové spektrum zákazníků, kteří prostě budou mít specifické požadavky a specifický způsob užívání. Třeba já bych si elektrickou motorku za současných okolností nekoupil, protože by mi pro moje používání nedávala smysl. To ale neznamená, že jsem se na ní parádně nesvezl, nebo že se situace nemůže změnit.

V jednoduchosti je krása

Stroj, na který se koukáte, nese označení SR/S a je vlajkovou lodí značky. Stejný výkon i techniku poskytne ještě naháč SR/F, „esko“ je tedy polokapotovaná varianta. A jen pro úplnost – s ohledem na výkon potřebujete samozřejmě neomezený řidičák skupiny A.




Rád bych se pozastavil u samotné konstrukce. Hlavním a nosným prvkem je tu příhradový rám z ocelových trubek, v jehož těžišti se nachází baterie – velký box s chladicími žebry, poskytující kapacitu 14,4 kWh (nominální kapacita 12,6 kWh) pohonnému systému nazvanému Z-Force. Energie je pak předávána do elektrického motor s permanentním magnetem. Ten je umístěn přímo v ose zadní kyvné vidlice, sílu na zadní kolo posílá napřímo bez převodovky ozubeným řemenem, a co je zajímavé – vystačí si s pasivním chlazením, které zajišťují bronzově zbarvená žebra kolem dokola těla motoru.




Página: 1 2 3 4

Bernadette

Entradas recientes

Best Woks for More Than Just Stir-Frying

  A large, shiny, and well-worn wok is a staple in Chinese restaurants and homes…

2 years hace

8 Best Infant Car Seats

  When you’re in your mid-30s, wedding registries turn into baby registries, and it’s easy…

2 years hace

8 Best Tools for Kids of All Ages

  Teaching your kids how to use tools at a young age helps prepare them…

2 years hace

8 Best Basement Lighting Options

  Even if it lacks the abundant natural light you enjoy on the other floors…

2 years hace

8 Best Tower Speakers For Ultimate Entertainment

  If you have the space, tower speakers—also known as floor-standing speakers—are great for getting…

2 years hace

8 Best Tool Belt Suspenders

  Tool belts are a necessity when tackling larger DIY and construction tasks, making it…

2 years hace