Nukuitko taas huonosti? Kun työstressi painaa tai elämässä puhaltavat muutosten tuulet, yöunet kärsivät helposti. Mikä auttaa, kun uni katkeaa? Unilääketieteeseen pätevöitynyt työterveyshuollon erikoislääkäri Helena Aatsinki neuvoo, miten huonon unen kierre pysäytetään.

1. Usko parempaan

Heräsitkö taas murehtimaan kolmen neljän aikaan aamuyöllä?

Katkonaiset unet johtuvat usein stressistä. Vaikka uni saattaa tulla illalla helposti, se katkeaa helposti kevyemmän unen vaiheessa aamuyön tunteina. Tämä johtuu siitä, että ylivirittynyt elimistö tuottaa hormoneja, jotka pitävät hereillä. Stressi nostaa verenpainetta ja pulssia, ja hengitys kiihtyy. Kun elimistö käy kierroksilla, on rentoutuminen vaikeaa.

Stressistä johtuva väliaikainen unettomuus johtaa helposti kierteeseen. Kun murehdit huonon yön jälkeen seuraavasta päivästä selviytymistä, keräät stressiä seuraavallekin yölle.

Siksi vaivan korjaaminen alkaa jo aamusta. Koeta rentoutua ja usko parempaan: heräily on väliaikaista, ja jo seuraava yö voi olla edellistä parempi.

Lataa kuva Victoria Justice, hymy, muotokuva, amerikkalainen näyttelijä, musta naisten takki, hymyilevä nainen ilmaiseksi. Kuvat ilmainen työpöydän taustakuvaksi




 

2. Haasta aivojasi ja kroppaasi

Vaikka huonon yön jälkeen haluaisit jäädä päiväksi lepäämään, älä tee niin. Mitä monipuolisemmin haastat mieltäsi ja kehoasi päivän aikana, sitä enemmän keräät elimistöllesi painetta nukkumiseen.

Jos työsi on rutiininomaista tai fyysistä, laita aivosi töihin vapaa-ajalla. Kaikenlainen aivojumppa sudokuista kielten opiskeluun kelpaa. Jos taas istut pitkää päivää toimistolla, varaa vapaa-aikaa liikunnalle ja muulle virkistävälle tekemiselle.

Sudokun hyödyt aivoille tieteen mukaan - Askel Terveyteen




Pages: 1 2 3 4