Categorías: Sin categoría

BMW R nineT Urban G/S Edice 40 let – Když je dobrý základ…




Retro model R nineT, jenž si jednostopá berlínská odnož BMW vyrobila jako poctu dvouválcovému boxeru, má u mě v srdci speciální místo. Když jsem si ho před pár lety vyzkoušel poprvé (byl to jeden z prvních testů motorek na Garáži – odkaz o kousek níže), dopadlo to tak, že jsem si jedno R nineT koupil. Konkrétně jsem zvolil polokapotovanou verzi Racer s radikálním posezem. A přestože jsem svoje R NineT zhruba před rokem prodal, protože jsem na něm kvůli jiným motorkám téměř nejezdil, náklonnost k téhle koncepci zůstala a já si mohl během pár dní připomenout, jak ohromné kouzlo a charakter si tenhle bavorák veze.

Zajímavé je už jen to, kolik variant R NineT se vyrábí na základě jednoho rámu s jedním motorem. Je tu „standardní“ model bez dalších přídomků, postavený na nejlepších komponentech jako klasický naháč. Pak je tu osekaný Pure, zbavený všech prvků, které nejsou elementární pro jízdu, Scrambler s potenciálem do lehkého terénu a podobně koncipované retro-enduro Urban G/S se stylovými detaily. A právě Urban G/S se dočkalo, stejně jako zbytek široké řady cestovních endur, výroční edice, oslavující 40 let od vzniku modelu R 100 GS.

Hra na detaily

Teď ale konečně k testovanému stroji – k výročnímu Urban G/S. Jak už bylo řečeno, základ je pořád stejný, liší se jen „konfigurace“ jednotlivých komponent a detailů. Pro Urban G/S jsou to klasické teleskopické přední vidlice s gumovými prachovkami (ještě před pár lety je nikdo nechtěl, teď se vrací do módy) vysoký blatník, velká kola 19 a 17 palců a samozřejmě kryty rukou a charakteristický štítek nad předním světlem. Příslušnost ke speciální edici pak značí černo-žluté zbarvení, označení objemu v pruhu na nádrži a prďácké zlaté ráfky.




Nejpodstatnější je ale jiná věc. Stejně jako všechny stroje z řady R NineT, je i tenhle neuvěřitelně krásně a precizně postaven a zpracován. Desítky minut lze chodit a obdivovat každý detail a každý díl, který mohl být z plastu, ale místo toho je z poctivého kovu. Čistě provedená jednoramenná vidlice vystavuje na odiv vyplétaný ráfek, úsporný příhradový rám zase dává vyniknout úchvatné strojovně motoru, z jehož rozložité klikové skříně trčí dva obří vzduchem chlazené válce. Dohromady dávají objem 1 170 kubických centimetrů, 109 koní výkonu a 116 Nm točivého momentu.




Página: 1 2 3 4

Bernadette

Entradas recientes

Best Woks for More Than Just Stir-Frying

  A large, shiny, and well-worn wok is a staple in Chinese restaurants and homes…

2 years hace

8 Best Infant Car Seats

  When you’re in your mid-30s, wedding registries turn into baby registries, and it’s easy…

2 years hace

8 Best Tools for Kids of All Ages

  Teaching your kids how to use tools at a young age helps prepare them…

2 years hace

8 Best Basement Lighting Options

  Even if it lacks the abundant natural light you enjoy on the other floors…

2 years hace

8 Best Tower Speakers For Ultimate Entertainment

  If you have the space, tower speakers—also known as floor-standing speakers—are great for getting…

2 years hace

8 Best Tool Belt Suspenders

  Tool belts are a necessity when tackling larger DIY and construction tasks, making it…

2 years hace